(Dutch/Flemish) Gedachten over zaken…

Rap hoort mensen aan te spreken in een taal en met woorden die wij zelf ook zouden gebruiken, het is gelijk een gesprek en hoewel het Engels ook cool en interessant is, zal het nooit kunnen uitdrukken wat voor ons echt van belang is in een taal die wij ook aanvoelen als dat van ons. Hoe vloeiend ge ook vaak denkt te zijn in een andere taal, er zijn altijd aspecten die ge niet persoonlijk hebt ervaren in die taal maar die ge gewoon overbrengt vanuit uw eigen taal naar de andere. Hoe kan het ook anders, als uw moedertaal jaren voorsprong heeft op uw andere aangeleerde taal.

Op café, op familiefeesten, gelegenheden, op het werk, op school, bij stress, nonchalance, leed, plezier, etc… alles hebt ge altijd gedeeld met elkaar met uw moedertaal als brug naar elkaars gedachtes en gevoelens . Die brug is zo sterk en die interacties zitten er zo diep in gebakken dat als er iemand langskomt en die snaren woord per woord weet aan te raken ge wegwandelt met een ervaring die binnen en buiten uzelf ligt. Voor mij althans, is dat het ware doel van muziek. Dan hebt ge die miljoenen dollars, 3D projectie en indrukwekkende kleerkast niet nodig om een overtuigend stuk te schrijven.

Ik heb dan ook dik respect voor gasten gelijk Tourist Lemc. Dat is durven, u zo blootleggen en dan ook op zo een briljante manier. Hoe dat die weet om te springen met ons taaltje…

Ik heb het altijd gezegd, muziek maken in het Vlaams is niet gemakkelijk. Het Nederlands op zich is al niet bepaalt een muziekale taal met al die medeklinkers en keelgeluiden, vooral niet als ge het gaat vergelijken met het Italiaans ofzo. En daar is Tourist Lemc opeens, die een plaats vind in de muziekwereld voor het Vlaams. Die een stijl heeft ontwikkeld en dieper gaat door zijn dialect te gebruiken in plaats van trachten de grote hoop zoet te houden.

Dat is ook wat mij aantrekt aan zijn teksten, ze klinken nooit geforceerd. Het komt echt van hemzelf. Gewoon, een gesprek met een vriend op café, zo in een atmosfeer waar ge u helemaal op uw gemak voelt, misschien al wat bierkes op hebt, en een diep gesprek nodig hebt. Geen dikke praat over geweren en geld, iets wat niet bepaald in onze cultuur zit, geen macho-gedoe. In Nederlandse rap is dat nog gewoon overtuigend omdat ze daar al iets extravaganter zijn in de dagelijkse omgang. Echte Belgen moeten zich daar niet aan wagen. Vaak is het gewoon veel te onnatuurlijk en nogal aanstellerig. Wie probeert ge voor de gek te houden? Er is niks mis met het wat rustiger en het wat bescheidener aan te doen en over zaken praten die ons als Belg zijnde zorgen baart. Terrorisme, prijzen, het weer, liefde, vrienden, de mensheid, allochtonen, hoogmoed, uw stad, de helaasheid der dingen etc… maar nooit met groot geschud. Als klein apelandje is het ook niet aan ons om uit te pakken met geld en luxe. Wij pakken uit met rauwheid en een schuchtere vorm van eerlijkheid. Zelfs agressie drukken wij ietwat anders uit dan onze noorderburen en al helemaal anders dan onze overzeese compagnons, dus waarom proberen te zijn wie we niet zijn?

Mijn punt dus, relativeer de zaken wat, blijf wat cynisch met een snuifje sarcasme, melancholie en misschien een lichte terughoudendheid die onze noorderburen als “stijf” zouden omschrijven. Allez zeg, welkom in België, pak u een pintje, we bestellen ons een frit met frikandel ofzo want ach meneer, meer hoeft het toch niet te zijn?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s